cursus wordpress voorbereidenEen online cursus in elkaar zetten is leuk om te doen. Maar er gaat heel wat voorwerk aan vooraf. Want hoe pak je dat nou handig aan?  Dat voorwerk is vaak het lastigste als je met iets nieuws begint. En niet altijd het leukste. Er zijn vele wegen naar Rome, maar welke is nou de juiste voor jouw project? Doordat ik al enkele jaren met WordPress bezig ben heb ik van eerdere fouten kunnen leren. In plaats van lukraak ergens te starten met mijn projecten om vervolgens later moeizaam die dingen te doen waarmee ik had moeten beginnen, neem ik het voortraject serieus. Wat niet meevalt, want ik sta meestal trappelend in de startblokken!

Maar ja, die ezel en zo hè? Ik stoot me eerlijk gezegd best wel eens twee keer aan dezelfde steen. Maar ik ben dan ook geen ezel, ik ben…zie mijn bedrijfsnaam. Maar drie of meer gaat ook mij te ver. Goed, ik vraag me inmiddels dus eerst af wat mijn uiteindelijke doel is en voor welke doelgroep ik iets maak. Of ik veel handmatig wil doen omdat het kleinschalig zal blijven, of juist wil investeren in software die dat voor mij overneemt omdat dat past bij mijn langetermijn doel? En zo ja, welke processen zijn dat dan en uit welke software kan ik kiezen daarvoor? Zijn die compatible met elkaar? Wat zijn ervaringen van anderen? Toch maar iemand inhuren? Uiteindelijk heb je dan een aantal opties met bijbehorende prijskaartjes en kun je weloverwogen keuzes maken. Zo’n voorbereidende fase neemt best wat tijd en energie in beslag, maar neem van mij aan dat het je op termijn zooooveel tijd en teleurstelling bespaart.

Met het maken van een website is het niet veel anders. Je zult een hoop keuzes moeten maken ten aanzien van wat je wilt met je site op dit moment en wat je verwachting is voor pak ‘m beet, over 3, 4 jaar. Wat je daar voor nodig hebt. Welke hostingpartij daar dan geschikt voor is en zo zijn er meer vragen. Het is verdraaid handig als je richtlijnen daarvoor krijgt. In een logische volgorde, met aandachtspunten en informatiebronnen. Het is daarnaast ook prettig als je je ideeën en vragen hierover kunt voorleggen aan anderen die met hetzelfde bezig zijn. Die jou misschien net dat duwtje geven in de juiste richting of je wijzen op iets dat je over het hoofd dreigt te zien.

Dat is de opzet van EigenWijsheid’s online cursus ‘WordPress Made Easy’, waar je in zeven weken een website plan maakt, een hoster kiest (als je die nog niet hebt), met WordPress leert werken en een aantrekkelijke website maakt voor jouw doelgroep. Bovendien leer je meteen om je website te beveiligen en in de toekomst te onderhouden. Dat zijn vaak hoofdstukken die worden overgeslagen, maar ze zijn hartstikke belangrijk! Want ook als je website online staat moet hij net als een kamerplantje regelmatig aandacht krijgen om te voorkomen dat hij het loodje legt! Dat kun je laten doen (vanaf zo’n €20 ex. btw per maand, Google maar eens), maar je kunt het echt makkelijk zelf.

Ga jij je stoten aan dezelfde steen die ik al een paar keer ben tegengekomen op de vele wegen naar Rome? Of maak je mijn wijsheid jouw EigenWijsheid, en doe je met ons mee? Op maandag 26 september springen we van de startblokken. Maar wel eerst naar de voorbereidende fase, dat snap je 😉