databundel delenAndroid of iPhone, verandering van spijs…

Natuurlijk gebruik¬†ik zowel Android als iPhone en Windows apparaten. Anders kun je er weinig zinnigs over zeggen natuurlijk ūüėČ Om de zoveel tijd wissel ik van ‘dagelijks’ toestel, de smartphone die ik altijd op zak heb, mijn steun en toeverlaat in soms chaotische tijden.

De aanleiding is meestal een switch naar een ander Android besturingssysteem, klooien met de Android software waardoor de boel is vastgelopen of de aankoop van een nieuw apparaat. Onlangs heb ik een iPhone 6s aangeschaft en had ik een software probleem op mijn Android smartphone gecreeerd waardoor die op z’n ruggetje lag met de pootjes stijf omhoog… Twee solide redenen om de iPhone 6s tot mijn nieuwe Personal Assistent te benoemen!

Ervaringen met de iPhone 6s

Een lekker toestel met goede camera. Ziet er niet onaardig uit. Wel heel apart om bij het concert van Springsteen op het Haagse Malieveld mijn toestel in de lucht te steken voor een mooie momentopname en links en rechts, voor en achter overal klonen van mijn toestel te zien. Het is echt niet overal crisis in Nederland, zoveel is duidelijk.
Om zo ongeveer dezelfde apps te kunnen gebruiken als op mijn Android, moet je wel even in de buidel tasten. Als je app gekocht hebt op Android, moet je dat weer opnieuw doen als je schakelt naar een iPhone. De prijzen liggen flink hoger en sommige apps die gratis zijn voor Android, hebben in de Apple App store een pittige prijskaart. Tegenvaller.

Instellen van de iPhone 6s is snel klaar. Fijn dat je een alternatief toetsenbord kunt kiezen nu, zij het met veel minder mogelijkheden dan ik gewend ben op Android. Vooral het ontbreken van de cursorpijltjes doet pijn. De vergrootglas-functie op de iPhone is veel minder snel en nauwkeurig om de cursor te verplaatsen bij het corrigeren van typefouten. Ik wil wat sneller belangrijke apps starten en meldingen van sommige apps zien, dus ik installeer een launcher app op de iPhone. Dat maakt het leven weer iets makkelijker.

Ondanks dat ik dit ‚ā¨650 euro voor deze iPhone 6s moest neertellen, heb ik maar 16GB opslagruimte tot mijn beschikking! Had ik op deze iPhone ook¬†64GB gewild, dan had ik nog ‚ā¨120 bij de prijs op moeten tellen. Het installeren van zo’n¬†100+ apps die ik gewoonlijk op mijn toestel heb (ik test en ontdek veel apps) gecombineerd met lekker wat foto’s en muziek, dat kan ik met slechts 16GB op¬†mijn buik schrijven. Heel even overweeg ik zo’n extern aan te sluiten sd-kaartje aan te schaffen maar besluit dan dat dat absurd is voor een toestel met zo’n prijs!

Ondertussen geniet ik wel van de prima beeldschermkwaliteit en de leesbaarheid ervan in direct zonlicht op deze iPhone. En met maar weinig apps en het ontbreken van echte widgets gaat de batterij ook lekker lang mee. De software draait als een zonnetje. Geen vertragingen, geen fratsen. Foto’s en video’s zijn mooi, geluid klinkt prima.

android of iPhone aangepaste iconenDat handroid of iphoneet scherm zo mooi en goed leesbaar is, is maar goed ook. Om mijn app mappen te kunnen onderscheiden, moet ik hun¬†labels namelijk lezen. ‘Administratie’, ‘Reizen’ en ‘Nieuws’ , zo heb ik enkele mappen genoemd. Elke keer weer moet ik goed kijken tussen alle¬†mappen en lezen om de juiste te kunnen openen. Waarom kan ik ze niet een voor mij herkenbaar icoon geven? Of een kleur naar keuze? Zo dat ik in een oogopslag weet waar mijn rode map met administratie apps staat bijvoorbeeld? En de app iconen van apps die waren voorge√Įnstalleerd¬†maar die ik niet gebruik, staan danig in de weg. Ze maken het scherm nog onoverzichtelijker. Ik mag¬†ze van Apple niet van het scherm verwijderen. Dan maar in een mapje stoppen met de naam ‘Ongebruikte Apps’.

Als ik een keer een gesprek wil voeren via een hoofdtelefoon, steek ik de dichtstbijzijnde oortjes in de iPhone. Dat zijn Samsung oortjes. Dat blijkt een ongelukkige combinatie. De geluidskwaliteit is erbarmelijk. Alleen met de bijgeleverde Apple oortjes krijg ik prima geluid.

 

En dan kies ik opnieuw: Android of iPhone?

Ik doe mijn best, echt. Maar na¬†drie weken ben ik ge√Įrriteerd. Ik mis mijn widgets en Nova launcher. Ik mijmer over hoe geweldig het was om met enkele duimvegen door mijn schermen te bladeren en mijn agenda in te zien, mijn Google Keep notities te lezen en Buitenalarm te checken alvorens hond Bommel uit te laten. Ik mis mijn zo herkenbare mappen. Mijn Pebble Time smartwatch doet nog maar de helft van wat hij deed in combinatie met het Android toestel En ik mis mijn 64GB aan opslagcapaciteit waardoor ik niet kan installeren wat ik wil. Wat me het meeste dwarszit echter, is dat dit het duurste toestel is dat ik ooit gekocht heb. Zoveel geld en toch heb¬†ik op vele fronten moeten inleveren.

Ja, de behuizing is prima. De software werkt fijn en vlot. Het scherm is goed, evenals de camera. Maar die dingen had ik allemaal al op mijn Android en veel meer. Bovendien kostte dat toestel¬†een stuk minder. Gelukkig heb ik hem¬†weer tot leven kunnen wekken¬†en draait hij weer als een zonnetje ‚ėľ! Android of iPhone? Ehh, ik geloof dat ik er uit ben hoor!

Ik besluit weer snel over te stappen naar mijn Android toestel! Al bij het terugzetten van de apps en instellingen verschijnt er een tevreden lach op mijn gezicht. Ik heb Apple echt weer een eerlijke kans gegeven, maar helaas. Zolang Apple me niet iets meer aanpassingsmogelijkheden gaat geven en meer waar voor mijn vele geld, zal een iPhone nooit mijn voorkeurstoestel worden!
Maar ja, ik ben dan ook EigenWijs… ūüėČ

Wil je meer weten over de verschillen tussen Android van Google en iOS van Apple? Lees dan EigenWijsje Nr 41.

×

Hallo,

Je kunt een vraag stellen via WhatsApp als je wilt. Gewoonlijk is de chat bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 u. We proberen je snel te antwoorden. Klik op het logo hieronder:

× Stel je vraag